2016 YGS’yi Sizin İçin Değerlendirdik.

2016 YGS tamamlandı. Üniversiteye geçişin ilk adımı olan YGS 2016, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirildi. Tek oturumda gerçekleştirilen sınav saat 10.00’da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile uygulandı.

2016 YGS Soru ve Cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Doğru Tercihler rehberlik danışmanları sınava katılan öğrencilerden edindiği bilgiler ışığında 2016 YGS’yi değerlendirdi.

İşte yorumlar:

TÜRKÇE

Türkçenin paragraf soruları uzun değildi, hatta açık anlaşılır bir biçimde soruldu. Ancak şıklar birbirine çok yakındı buna bağlı olarak bir çelişki yaşandı . Dilbilgisi soruları  standart denebilecek biçimde,  çok karmaşık olmayan düzeyde soruldu. “Anlam bütünlüğü…” gibi  ALES soru tiplerine benzeyen soru türleri de vardı. Ciddi zaman kaybı yaratacak sorular da çok az denilebilecek sayıda çıktı.  Bu anlamda 2015 YGS ‘ye göre gayet açık, anlaşılır, kısa fakat şıklarda düğümlenen  sorular  soruldu.

MATEMATİK

Matematikte problemlerin çoğu uzun olup, bu yönde anlaşılması biraz zaman alan türden sorulardı. Diğer sorular da standart dışı, şimdiye kadar görmediğimiz soru tipi denecek özgünlükte soru çıkmadı. ALES sayısal sorularına benzeyen sorular da yer alıyordu. Bunun dışında  geometride 8 soru yerine 7 soru çıktı. Geometri sorularında şaşırtıcı nitelikte soruyla karşılaşılmadı.

FEN BİLİMLERİ

Fen Bilimleri sorularına baktığımızda ise, Fizik çok konuşulan ders oldu. Soruların beklenen konulardan olmaması ve 7-8. sınıf konularından soruların olması şaşırttı. Kimya ve Biyoloji soruları ise 2015 YGS’ ye göre  ciddi bilgi birikimi gerektirmeyen sıradan sorulardı.

SOSYAL BİLİMLER

Sosyal Bilimler sorularına baktığımızda ise Tarih soruları yoruma dayalı, çok fazla bilgi istemeyen sorulardı. Coğrafya soruları daha çok bilgiye dayalı olup haritalara sık sık yer verildi. Felsefe ve Din Kültürü Ahlak bilgisi sorularına baktığımızda ise çok fazla kavram ve bilgi ağırlıklı sorular geldi. ÖSYM Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularında bu yıl değişiklik yaparak kavram bilgisine dayalı, üzerinde yorum yapılması çok güç sorular sordu.

Sonuç olarak, 2015 YGS ile kıyaslandığında ‘ daha kolay ’ gibi yorumlar olsa da zorluk dağılımında çok fazla bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. Türkçe ve Sosyal Bilgilerin sıralamalarda belirleyici olacak iki alan olarak ön plana çıkacağı öngörüyoruz.

İstediğiniz başarıyı yakalamanız dileğiyle…