TYT Nedir?

TYT Nedir?

TYT nedir sorusunun en basit açıklaması olarak; öğrencileri temsil etmek ve onlar için özel olarak hazırlanmış olan bir çeşit sınav türü olduğu söylenebilir. Gençlerin geleceğini belirlemek adına  en önemli sınavlar arasındadır. Birçok farklı dersin ve konunun yer aldığı bu sınav, farklı soru sayısı ve de oran üzerinden ele alınıp gerçekleştirilir. Pek çok öğrenci TYT’nin ne olduğunu merak etmekte ve de internet üzerinden de araştırmakta yapmaktadır. TYT sınavı sadece öğrenciler için değil aileler için de çok büyük bir öneme sahip bir sınavdır. Açılımı temel yeterlilik sınavı olarak da bilinen TYT sınavı öğrenciler için üniversite sınavının 1. Oturumu tabiri ile ifade etmek mümkündür. Sınavda Türkçe, matematik ve de fen bilimleri ile birlikte sosyal bilgiler konularını da kapsayan birbirinden farklı soru tipi yer almaktadır. Öğrenciler bu derslerin konuları üzerinden hazırlanmış olan bu tarz sorulardan sorumludur ve de üniversiteye girmek için yeteri seviyede bir puan almaları gerekir.

TYT Ne İşe Yaramaktadır?

TYT nedir sorusunun yanı sıra ne işe yarar sorusu da sıkça merak konusu olmuştur. Yeni dönem içinde üniversite sınavına girecek tüm öğrenciler için temel yeterlilik sınavı 1. Oturum şeklinde ifade edilir.  Bu sınav genel bir sınav olup içinde ortak olarak tüm sınava giren her seviyede öğrencinin yapabileceği konular üzerinden sorular yer almaktadır. Toplam olarak 120 sorudan oluşan TYT sınavı, 135 dakika süren bir sınav olarak öne çıkmaktadır. TYT sınavının sona ermesinden sonra 2. ve 3. günü olarak AYT ve YDT sınavları yapılır. Özellikle de genel sınava olan etkisi açısından %40’lık bir dilimi kapsar.

TYT Sınavlarına Kaçıncı Sınıfta Girilir?

TYT nedir ve ne işe yarar ile beraber en çok merak edilen sorulardan biri de TYT sınavına kaçıncı sınıfta girileceği sorusudur. Temel yeterlilik sınavına lise mezunu ve lise son sınıf öğrencileri giriş yapabilir. Genel olarak sorulan konular ise düzeyindeki 9. ve 10. sınıfta öğrenilen konulardır.

Bu doğrultuda yapılan temel yeterlilik sınavından sonraki gün AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) sınavı gerçekleştirilir. İkisi de farklı yüzdelik dilim ile ele alınarak öğrencilerin puanı belirlenir. Bu puan ile birlikte her öğrenci yapacağı tercih ile gitmek istediği üniversite üzerinden bir bölüm için okuma şansı elde eder. Bu sebeple   üniversiteye girmek isteyen her öğrenci için en önemli olan 2 sınavdan biridir.

TYT sınavında hangi dersten kaç soru çıkacağı da merak konusudur. Bunlar: 40 Temel Matematik,40 Temel Türkçe,5 Coğrafya,5 Felsefe Grubu, 5 Tarih, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 7 Fizik, 7 Kimya ve de 6 Biyoloji şeklindedir.

TYT Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

TYT nedir gibi temel konulara hakim olmanız ardından, geçerliliği kaç yıldır gibi daha detay konulara da hakim olmak isteyebilirsiniz. TYT sınavının geçerlilik süresi iki yıl olarak belirlenmiş olup bunun için bir şart bulunmaktadır. Ama üniversite adayın puanını iki yıl içerisinde de kullanabilmesi için en az 200 ham puan almış olması gerekir. 200 ham  puan altı alan adaylar puanlarını 2 sene kullanmaz. Tekrardan sınava girmek zorunda kalırlar.