YKS Nedir? – Doğru Tercihler

YKS Nedir?

YKS Nedir?

YKS nedir sorusu sıkça merak edilen konulardan birisidir. YKS’nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olmakla birlikte üniversite sınavına girecek öğrenciler için hazırlanan sınavdır. Bu sınav 3 temel oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi olan TYT, 2. oturum Alan Yeterlilik olan AYT ve 3. oturum ise Yabancı Dil Testi YDT dir. Birinci oturum olan TYT sınavı mutlaka herkesin girmesinin zorunlu olduğu sınavdır. Eğer istediğiniz bir lisans bölümü ve puan türünde üniversite sınavına girmek istiyorsanız 2. ve 3. oturumlara girmelisiniz. YKS sınavlarına lise son öğrencileri ile liseden mezun olmuş bütün öğrenciler girebilmektedir. Eğer siz bir üniversite de okuyorsanız ve YKS sınavına girip giremeyeceğinizi merak ediyorsanız bu sınava girebilirsiniz. Bu sınava girmek için üniversite okumanız bir engel değildir. Sizler de bu sınava girme hakkına sahipsiniz.

YKS Sınavında Başarılı Olmak İçin Baraj Puanları Nelerdir?

YKS nedir sorusu ardından bu sınavda başarılı olmanız için gereken baraj puanı uygulaması 2022 yılı itibariyle kaldırıldı.

YKS Bölümleri ve Puanları Hakkında

YKS nedir ve baraj puanları nelerdirin yanında YKS bölümlerinin de neler olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Ön lisans (2 Yıllık) bölümleri ve yetenek sınavıyla alınan bölümler TYT sınavı ile Lisans (4 Yıllık) bölümler AYT sınavı ve YDT sınavı da 4 yıllık Dil bölümleri ile alım yapmaktadır.  Bizim ülkemizde üniversiteye girmek için ilk sınav olan TYT sınavında, Türkçe sınavı, Temel Matematik sınavı, Sosyal Bilimler Testi ve Fen Bilimleri testi olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Türkçe testi 40 sorudan oluşmaktadır. Ve bu sorular okuduğunu anlama, temel dil bilgisi konuları, imla kuralları ve yorumlamayı doğru olarak kullanmayı ve ölçmeyi amaçlar. Sosyal bilgiler testi 5 soru Tarih, 5 soru Coğrafya, 5 soru Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi / Felsefe konularından oluşmaktadır. Temel matematik soruları 40 tane olup 9. ve 10. sınıf konuları bu sınavda sorulmaktadır. Matematik konularında matematik kavramları, temel matematik ve günlük problemleri uygulama becerileri ölçülür. Fen bilimlerinde ise 6 soru Biyoloji, 7 soru Fizik ve 7 soru Kimya alanlarında ve temel ilkeleri ölçme amacıyla sorular sorulmaktadır.

YKS Sınavında Hangi Konulardan Sorumlu Olursunuz?

YKS nedir gibi temel konuları bilmeniz ardından artık hangi konulardan sorumlu olduğunuzu da bilmenizde fayda vardır. TYT sınavında 9. ve 10. sınıfın bütün konularından AYT ve YDT sınavlarında ise tüm lise müfredatından sorumlu olursunuz. Toplam da 120 soru cevaplamanız gerekmektedir. TYT sınavına girenler bir gün sonra yapılacak YDT ve AYT sınavlarına gireceklerdir. AYT sınavında 40 matematik, 40 fen, 40 Türk Dili-Sosyal bilgiler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testi cevaplandırılacaktır. Ayrıca YDT sınavında 80 yabancı dil sorusu sorulmaktadır.