2017 YGS-LYS Açık Uçlu Sorular Geliyor! ÖSYM Başkanı Örnek Soruları Açıkladı!

 ÖSYM Başkanı Ömer Demir: “(LYS’de bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorular) Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Adaylarımız, doğru cevabı ilgili kutucuğa yazıp kodlayacak. Birçok adayda, ‘el yazımdan dolayı bir kayıp olursa’ diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Zaten tek kelimelik ya da matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz. Okuma hataları olmaması için adayın aynı anda yazdığını kodlaması gerekecek.”

Örnek Sorular İçin Tıkla!

Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır.

Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır.

Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır

Yabancı Dil Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır

YÖK Başkanı Saraç: “Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS’de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını ifade edebilirim. Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmemiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz.”

AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

 Açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir.

 Bunlara, “sistemleştirilmemiş” ya da “özgür yanıtlı” sorular da denilmektedir. Burada bir soru sorulmakta ve yanıtlayıcıya özgürce ve kendi seçtiği sözcük ve kavramlarla dilediği gibi yanıtlayabilmesi olanağı tanınmaktadır. “Bilgi” ve “sondaj” soruları genellikle açık uçlu sorular şeklinde biçimlendirilmektedir. Açık uçlu sorular, herhangi bir cevap alternatifi içermeyen, nispeten kısa sorulardır. Cevaplayıcı, genel kapsamdaki bu sorulara serbestçe cevap verir; yük daha ziyade cevaplayıcıdadır. Bu tip soruların kullanılması halinde soru sayısının sınırlı tutulması, gerekiyorsa cevaplayıcıdan açıklaması beklenen fikir ve cevapların hacmi ve sayısının belirtilmesi ve mümkünse soru formu üzerinde kodlamayı kolaylaştıracak boşluklar bırakılması iyi olur.

 ÖSYM 2013 Yılında açık uçlu sorulardan oluşan bir deneme sınavı uygulamıştır. Bu sınavın sorularına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İndir (PDF)