2017 ÖSYM Ek Yerleştirme Kılavuzu Yayınlandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen yeni eğitim-öğretim dönemi için üniversiteye yerleştirmeler tamamlandı ve bu dönem yapılan yerleştirme sonuçlarına göre 214 bin 430 kontenjan boş kaldı.
18 Ağustos’ta sona eren üniversite kayıtlarının ardından boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak.
2017-ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İçin TIKLAYIN
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.
Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.
Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak.
EK YERLEŞTİRME ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR
(Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere yönlendirebilecektir.)
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
* Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaylardan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır.
Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi iş günü saat 23.59’a kadar yatırılabilir. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamaz. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılır, yerleştirme işlemine alınmaz. Bankalardan ücret ödeme işlemleri, resmi iş günlerinde ve resmi iş saatlerinde yapılır.
Yerleştirme ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.
EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?
Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.
Ek yerleştirmelerde Elektronik kayıt kullanılmayacak öğrenciler, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekecek.
BU HATALARI YAPMAYIN
– Tek tercih yazmak
– Ölü tercih yaparım diye istediği bir programı alt sıraya, daha az istediği bir programı ise puanı yüksek diye üst sıraya yazmak
– Meslekler hakkında hiçbir fikri olmamak
– Üniversiteleri devlet ve vakıf olarak ayırt edememek
– Tercih yapacağı il veya ilçedeki barınma, yaşam ve sosyal alanlar hakkında yeterli bilgi edinmemek.
– Sadece puanlara bakarak tercih yapıp, sıralamaları dikkate almamak
– Tercih edeceği programların özel koşullarını incelememek
– Kişilik özelliklerini dikkate almayıp, akran ve çevre etkisiyle yeteneklerine uygun olmayan programlara yerleşmeye çalışmak
– Mutlaka bir yeri kazanmalıyım diye hiç okumak istemeyeceği bir programı tercih listesinde bulundurmak
– İlk sıradaki tercihleri yaparken takındığı özenli tutum ve tavrı, alt sıralardaki tercihlerini yaparken göstermemek
– Tercih listesini puan ve sıra bakımından çok yakın değerlere sahip programlarla doldurmak