2016 LYS Soruları Nasıldı?
2016 LYS maratonunda Sosyal Bilimler ve Matematik-Geometri alanlarını içeren 1. Hafta oturumları tamamlandı.
18 Haziran Cumartesi günü yapılan ve Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinin yer aldığı LYS-4’e, 517 bin 12 aday başvurdu. Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapılan sınavda adaylara tarih testindeki 44 soru için 65; coğrafya-2 testindeki 14 soru için 20; felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testindeki 32 soru için ise 50 dakika süre verildi.
LYS-4 testleri tamamen müfredata uygun hazırlanmış, konu dağılımı bakımından da önceki yıllarla uyumlu bir yapıda hazırlanmıştır.
Tarih testinde bilgiye dayalı dayalı sorular yer almış, müfredat dışı soru sorulmamıştır. Diğer tüm testler, konu dağılımı ve soruların zorluk düzeyleri bakımından önceki yıllardan farklılık göstermemiştir.
Matematik ve Geometri testlerini içeren LYS-1 ise 19 Haziran Pazar günü yapıldı. Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleştirilen sınava, 863 bin 176 aday başvurdu. Sınav tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. Adaylara, Matematik testindeki 50 soru için 75 dakika; Geometri testindeki 30 soru için 60 dakika süre verildi. Her bir test ayrı soru kitapçığında yer aldın ancak tek cevap kâğıdı kullanıldı.
Matematik testinde sorular kolay ama fazla işlem gerektiren sorulardı. Bu nedenle süre konusunda biraz sıkıntı yaşandı. Soru dağılımları ve zorluk düzeyleriyle ilgili geçen yıl bazı değişiklikler vardı. Bu yıl da değişiklikler aynı yönde devam etmiş gibi gözüküyor. 2015’ten önce LYS testlerinde çözülmesi daha çok bilgiye dayalı sorular yer alıyordu. Ancak bu yıl, geçen yıl da olduğu gibi daha çok YGS tarzına benzer yorum ve analiz gücünü ölçen sorular ağırlıktaydı.
Her yıl öğrencileri zorlayan integral ve türev sorularının sayıları az ve sorular önceki yıllara göre daha kolaydı. Soruların hangi konuya ait olduğunun açık olmamasına ve işlem yoğunluğunun olmasına bağlı olarak süre kullanımında da sıkıntı yaşattı. Genel olarak Matematik branşında temel bilgilere sahip, pratik düşünebilen öğrencilerin soruları daha rahat çözebildiklerini ve iyi sonuç alabileceklerini söyleyebiliriz.
Geometri bu sene zorlayan alan oldu fakat süre konusunda da sorun yaşatmayan bir sınavdı. Soruların sözel olup şekil çizdirmeye yönelik olması öğrencileri zorladı. Bu seneki analitik geometri sorularının daha önceki yıllardan farklı soru kalıpları olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı öğrencilerde motivasyon kaybı yaşatıp sınavdan erken ayrılmalarına sebep oldu.
LYS-2 (Fizik-Kimya-Biyoloji)
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) kapsamında fen bilimleri alanında yapılan LYS-2, bugün 12.15’de sona erdi.
Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleştirilen sınavda, başvuran 460 bin 362 aday ter döktü.
Adaylara, fizik, kimya ve biyoloji testlerinde bulunan 30’ar soru için 45’er dakika cevaplama süresi verildi.
Bu yıl, fizik testi çok zor değildi. Ortaöğretim müfredatında olmayan herhangi bir konu sorulmadı. Yoruma dayalı sorular vardı. Bunun yanında öğrencilerin bilgi düzeyini ölçen sorulara da yer verilmiştir. Genel olarak bu yıl fizik testinde öğrenciler çok zorlanmadılar.
Kimya testindeki sorular önceki yıllardan çok farklı değildi. Soruların konulara göre dağılımı açısından önceki yıllara
Geçen yıllarda sorulan sorularla aynı düzeyde sorular sorulmuştur. Öğrencilerin çalışırken çok zaman harcadığı organik kimya sorularının oldukça kolay sorulduğu gözlemlenmiştir. Genelde kolay sorular sorulmakla birlikte konu dağılımı dengeli bir şekilde yapılmıştır. Biyolojideki soruların bazıları bilgi sorusu olmakla birlikte bazı soruların grafik yorumlama olduğu gözlemlenmiştir. Sistem sorularının sayısı geçen seneye göre azalmakla birlikte müfredat dışı bir soruya yer verilmemiştir. Ayrıca bazı sorularda çeldirici ve detay içeren sorulardan sorulmuştur.
2012 LYS Biyoloji testinde “dolaşım sistemiyle” ilgili sorulan grafik sorusunun aynısı küçük birkaç farkla tekrar sorulmuştur.
LYS-3 (EDEBİYAT-COĞRAFYA 1)
Adaylara edebiyat testinde 56 soru için 85 dakika, coğrafya 1 testinde 24 soru için 35 dakika cevaplama süresi verildi.
2016 LYS-3 sınavında genel test yapısının değişiklik göstermediğini söyleyebiliriz. Kimi sorular da 2015 yılına, kimi sorularda ise 2014-2013 yıllarındaki soru yapılarıyla benzer olan sorular vardı.
2016 edebiyat testinde, edebiyat soruları 2015 yılına kıyasla daha rahat yapılabilir formattaydı. Türkçe soruları da diğer bir çok yıla göre hiç zaman kaybettirmeyen, rahat yapılabilecek bir yapıdaydı. Özellikle yazım ve noktalama konularındaki sorular için bunu daha net söyleyebiliriz. “Bağlı soru” diye ifade edebileceğimiz 3 part ve her bir part 2’şer sorudan oluşan toplam 6 soru yer alıyordu. Paragraf soruları beklenenin aksine anlaşılması rahat, uzun olmayan ve daha akademik içeriklerde sorulardan oluşuyordu. Edebi söz sanatları soruları uğraştırıcı değildi. Cumhuriyet dönemi ve Divan Edebiyatı soruları belirleyici diyebileceğimiz sorular arasında yer alıyordu. Yazar-eser eşleştirme soru sayıları fazla olmakla birlikte, yazarların yaygın bilinen eserleri yerine daha az bilinen eserleri soruldu. Şıkların yanıltıcılığı noktasında göze çarpan şey ise 2015 yılında doğru cevap olan yazarlar, bu yıl şıklarda genellikle yanlış cevap olarak yer alıyordu.
2016 coğrafya-1 testinde, coğrafya soruları 2015 yılına kıyasla daha uğraştıcı ve kesin bilgi isteyen yoğunlukta olan bir formattaydı. Yoğun olarak Türkiye Coğrafyası sorularının yer aldığı testte haritalandırma ve haritaya bağlı numaralandırılmış bölge soruları yer alıyordu. Bu soru köklerinin de genellikle ‘…değildir? …yanlıştır? …söylenemez?’ gibi bilgi içeren yapıda olduğu göze çarptı.
Sınavın genel süre durumu ise öğrencilere çok sıkıntı yaratmadı.