Çalışmaya Zamanım Yok Diyenler!

Bugünden itibaren, sınava kadar kalan zamanı nasıl kullanmalıyım? İçinde bulunduğum günü nasıl değerlendirmeliyim? Sınav sırasında zamanı nasıl kullanmalıyım?  gibi sorular zihinlerinizde dönüp duruyordur.

Planlı çalışmanın sınav başarısı üzerindeki etkisi kesinlikle tartışılmaz. Emin ve sağlam adımlarla ders çalışmak başarıda büyük etkendir.

Bir “çalışma planından” bahsettiğimizde en başta planlanacak olan tabiki zamandır.

Zamanın etkili kullanılmasında lise son sınıftaki bir öğrencinin ne kadar vakti çalışmaya kalıyor, bununla ilgili sayısal verilere bir bakalım:

Genellikle 12. Sınıflar zamanlarının yeterli olmadığını düşünürler. Dersler, yolda geçen zaman, arkadaşlar veya televizyon karşısında geçen vakitler öğrenciye elbette zaman kaybettirir. Bunu kabul ediyoruz. Ancak sınava hazırlanan bir 12. Sınıf öğrencisinin ona vakit kaybettirdiğini düşündüğü faktörleri de hesaplasak yine de başarıya ulaşmak için yeterli zamanı kalıyor.

Hafta  7 gün. 7 x 24 saat=168 saat bir haftada sahip olduğumuz zamandır.

Her gün 8 saat uyuduğumuzu düşünelim. Haftalık 7 x 8=56 saat uykuya gidiyor. 168 – 56=112 saatimiz kalır.

Okula ayrılan zamanı günlük 6 saat olarak düşünürsek; 5 günde 30 saat eder. 112 – 30=82 saat.

Öğrencinin dershanede geçirdiği zaman ise yaklaşık 18 saattir. 82 – 18=64 saat.

Bunun dışında zorunlu aktiviteler olan yeme içme ve yolda geçen zamanı da 24 saat hesaplarsak geriye haftalık 40 saatimiz kalır.

Günlük 5 saat çalışarak haftalık 35 saatle iyi bir hazırlık süreci geçirmiş oluruz.

Bundan sonra bir öğrencinin planlaması gereken ikinci zaman dilimi; bugünden itibaren, sınava kadar kalan zamandır. Peki, bu zamanı nasıl değerlendireceğiz? Neler yapacağız?

Tüm bilgileri değerlendirmek ve bir araya getirmek adına branş denemelerini bu zaman diliminde çözmek büyük oranda size fayda sağlayacaktır. Gerek deneme sınavlarında yaptığınız dikkat hatalarını azaltmak, gerek zamanı çok daha yerinde kullanabilmek için branş denemeleri birebir öğrenciyi toparlamaktadır. Ayrıca soru bankaları çözmekteki o sıkılgan haliniz gidecek ve ders bazındaki denemelerle kendinizi daha gerçekçi sınayabileceksiniz. Sonraki sürecimiz geçmiş yıllarda  çıkmış ÖSYM soruları, şubat sonuyla birlikte yoğun bir şekilde 120 soruluk fasikül denemeleri çözerek süreci etkili ve verimli bir şekilde tamamlamış olacaksınız.

Zamanla ilgili bir diğer önemli nokta ise; TYT’ de zamanın nasıl kullanılacağıdır. Sınavda ortalama soru başına bir dakika düşmektedir. Ancak bazı soruların yanıtlanması 20 saniye sürmekte, bazılarının ise 2 dakikayı bulmaktadır. Durum böyle olunca da sınavda zaman yönetimi çok stratejik bir kavram haline gelir. Turlama tekniği dediğimiz yöntem sınavda işinize çok yarayacaktır. Sınav kitapçığını elinize aldığınızda öncelikle en iyi olduğunuz alandan başlayın. Hiçbir soruyla inatlaşmadan, ilk hamlede yapabildiğiniz soruları yapın, fazla uğraştıran soruları atlayın. Tek tek tüm sorularla ısrarla uğraşmak size zaman kaybettirir. Karışık, zor soruları atlayıp, tüm soruları görmeye çalışın. Daha sonra kalan zamanınızda bu sorulara dönerseniz çözme ihtimaliniz daha yüksektir. Bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek için TYT’de Zaman Yönetimi başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.