Geomatik Mühendisliği – Doğru Tercihler

Geomatik Mühendisliği

Yeryüzünde yer alan , hatta galaksileri de kapsayan konular hakkında ölçme, analiz etme ve bu süreçleri yönetme adına görevleri üstlenen bilim dalı “mühendislik” tir. Genel olarak tanımlamalara baktığımızda mühendislik aslında birilerinin yapacağı şeylerin süreçlerini belirler ve ardından onu kontrol edip sınamalarını gerçekleştirir.

Geomatik Mühendisliği için kaç net yapmak lazım? TIKLA ÖĞREN

Bazı mühendislik dalları vardır ki ismi söylediğinde akılda bir şey şekillenmez, anlatırsınız kimse bir şey anlamaz ama bir gün yolda yürürken birinin bir cihazdan bakarken kendi kendine konuştuğunu düşünürüz ve aslında o kişi geomatik mühendisidir.

Geomatik mühendisi ne iş yapar diye soracaksanız da kısaca ; arazi parçalarının biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu yerden ve havadan çekilen fotoğraflarla belirleyerek elde edilen verileri harita da çizgiler halinde gösteren kişidir.

Geomatik mühendislerinin görevlerini ise birkaç başlık halinde sıralayabiliriz:

  1. Arazi ve Hidrografi Ölçmeleri
  2. Mühendislik ve Madencilik Ölçmeleri
  3. Uzaktan Algılama
  4. Coğrafi Bilgi Sistemleri
  5. Arazi Yönetimi

Geomatik mühendisliği ülkemizde 2009 yılında açılmış bir bölümdür. Bu yüzden bu bölümü tanımak ve kabullenmek biraz uzun sürmüş olabilir. Öte yandan bu bölüm hakkında söylenebilecek başka şeyler ise bölümün tanımının Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği ile çok benzer olmasıdır. Ek olarak harita mühendisliği ile de benzer özelliklere ve görevlere sahiptir lakin geomatik bu bölümlerden evrilmiş daha kapsamlı bir bölüm olarak gözümüze çarpıyor.

 

Geomatik mühendisliği okumak isteyenlerde bulunması gereken özellikler:

  1.  Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  2.  Çizim yapabilme yeteneğine sahip,
  3.  Başkaları ile işbirliği halinde çalışabilen,
  4.  Hem büroda ve laboratuarda, hem de açık havada çalışmaktan hoşlanan,
  5.  Sabırlı, dikkatli gözlem yapabilen

kimseler olmaları gerekir.

Bu mühendislik dalını okumak isteyen arkadaşlara bir şey daha söylemek mümkündür ki o da geomatik mühendisleri devlet bünyesinde oldukça fazla kadro bulabilen mühendislik bölümlerinden bir tanesidir.