TYT’de Zaman Yönetimi

Evet Gençler! Konuları tamamlıyor, eksiklerinizi gideriyorsunuz şimdi sırada gireceğiniz sınavlardan yüksek puanlar almaya geldi.

Peki sınavda nasıl bir yol izleyecek, soruları çözerken nelere dikkat edeceksiniz?

Bunların yanıtını verelim şimdi:

Öncelikle her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Bunu kavrayan öğrenci sorunun odak noktasını bulmuş olur. Soruları kendi mantığınızla değil de sorunun mantığına göre çözmelisiniz.

Özellikle sözel testleri çözerken soru kökünün iyi bir şekilde kavranması gerekir. Soruyu doğru anlamalıyız ki zaman kaybı yaşamadan bir seferde okuyup yanıtını hemen verebilelim.

Bazen karşınıza çok kolay sorular gelebilir. Böyle kolay soru sorarlar mı  diye düşünmeksizin soruyu normal bir şekilde cevaplamak gerekir. Kolay soru sorma taktiği de eleyici bir nitelik taşımaktadır.

Testleri zorluk derecesine göre incelediğimizde ise karşımıza şöyle bir tablo çıkar:

  1. %10’u çok kolay
  2. %20’si kolay
  3. %40’ı normal
  4. %20’si zor

Ve  %10’u çok zor sorulardan oluşmaktadır.

O halde öğrencinin sınavda başarılı olmaması için bir sebep görünmüyor. Yukarıdaki tabloda sınavın %70’i çok zorlanmadan yapılabilir durumdadır. Öğrenci iyi bir çalışmayla tüm sınava hakim bir duruma gelebilir. Daha sayısal bir ifadeyle 120 soruluk TYT’nin  84 tanesi çok kolay, kolay ve normal derecedeki sorulardan oluşmaktadır. Normal düzeyde çalışan bir öğrenci için 84 soru yapılabilir durumda olacaktır.

Turlama Tekniği nedir?  

Cevabını kolayca yapabileceğimiz soruların öncelikli çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. Daha kısa bir ifadeyle turlama yöntemi yaptığını yap yapmadığını geç mantığına dayanır. Yani soruları çözerken derecelendirme yöntemini kullanmalısınız.  Bir Öğrenci deneme sınavlarında hangi sorunun kendisine vakit kaybettireceğini ya da hangi soru tarzlarını kolayca çözebileceğini deneme yanılma yoluyla öğrenmelidir. Bir soruyu okudunuz, hakkında fikir sahibi değilseniz ilk turda o soruyla vakit kaybetmeden hemen geçmelisiniz. Yapmadan geçtiğiniz her soruya bir işaret koyun. Eğer ikinci turda kolay yapabileceğinizi düşünüyorsanız buna uygun bir işaret koyun. Sorunun çok zor olduğunu ve yapamayacağınızı düşünüyorsanız başka bir işaret belirleyin. Böylece ikinci turda öncelikli çözeceğiniz soruları belirlemiş olursunuz. Bu da size zaman kazandırır.

Sorularla inatlaşmak, sonuca yaklaştığını düşünmek sizlere vakit kaybettirir. Bu nedenle panik yapmadan diğer soruya geçmelisiniz. Sınav esnasında ilk turda fazla boş soru bırakmak moralinizi bozmasın. Burada çözdüğünüz soru sayısıyla harcadığınız zaman arasında bir uyum varsa, sorun yok demektir. Çünkü bildiğiniz soruları kısa bir zamanda çözerken zor soruları ya da takıldığınız soruları ikinci tura bırakmak size büyük ölçüde zaman kazandıracaktır.

Sınavda kendinizi rahatlatmak için şu yöntemi uygulamak da faydalı olacaktır. Sizin zorlandığınız soruda emin olun sizin gibi binlerce aday da zorlanacaktır. Bu sebeple” yapamıyorum, çok fazla boşum var “ gibi düşüncelerden arınarak mümkün olduğunda olumlu düşüncelerle hareket etmeliyiz.

Sınav esnasında  yorulduğunuzda  kendinize biraz zaman ayırabilirsiniz. Nasıl mı? Başınızı iki elinizin arasına koyup masaj yapabilirsiniz. Bunu 20- 30saniye uygulayabilirsiniz. Vakit kaybı diye düşünmeyin. Zihin bir süre  dinlendikten sonra daha sağlıklı bir sınav süreci geçireceksiniz.

Sonuç olarak; çıkmış soruları çözdünüz.  Geçmiş yıllardaki soruların zor olmadığı görüldü. Buna dayanarak  sınava biraz daha rahatlamış olarak girmelisiniz. TYT’de zaman yönetimini iyi yaparsanız beklentinizin üzerinde puan alacağınızı göreceksiniz.

Hepinize başarılar dilerim….