Hemşirelik

Hemşirelik Programı; bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendirecek, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi, hasta bakımını planlayıp uygulayacak, denetleyecek ve izleyecek olan hemşireleri yetiştirmeyi amaçlar. Hemşirelik programı; Fakülte olarak LYS puan türü ile Yüksek Okul olarak ise YGS puan türü ile öğrenci almaktadır.

Hemşirelik Kaç Netle Kazanılır? TIKLA ÖĞREN

TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN NİTELİKLER:
Hemşire olmak isteyenlerin; genel yetenek sahibi, biyoloji ile ilgili ve bu alanda başarılı, yardımsever, inisiyatif kullanabilen, şefkatli, sevecen, soğukkanlı, düzenli, dikkatli, sorumluluk duygusu yüksek bireyler olmaları gerekir.

BÖLÜMDE OKUTULAN BAZI DERSLER:

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince, dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Anatomi, Kişilerarası İlişkiler, Histoloji, Biyokimya, Psikoloji, Temel Mikrobiyoloji, Temel Beslenme, Fizyoloji, Hemşirelik Esasları, Patoloji ve Farmakoloji derslerinden oluşan bir program uygulanır.

KARİYER İMKANLARI:
Uzman hemşireler hastayı kabul eder ve muayeneye hazırlarlar. Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate alırlar. Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapar, hasta için öngörülen tedaviyi uygular, ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutarlar. Hemşireler resmi veya özel hastanelerde, dispanserlerde ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadırlar. Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastanelerde, devlet hastanelerinde, Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastanelerde, dispanserlerde, özel sağlık kurumlarında, çeşitli kurumların bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar.