Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

Tarım makinalarının imalatı, geliştirilmesi, seçimi ve kullanımı konularında eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütmek.

Tarımsal mekanizasyon ile ilgili yeni gereksinim ve görüşlere uygun tarım makinaları prototiplerini imal etmek,  var olan makinaların geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütmek.

Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği için kaç net gerekir? TIKLA ÖĞREN

TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN NİTELİKLER:

Matematik kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme yeteneğine, şekil ve uzay ilişkileri görebilme, makine parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, mekanik kavramlarla akıl yürütme, yönergeyi izleyebilme yeteneğine, el-göz koordinasyonuna sahip, bir işi plana uygun olarak yürütebilen kimseler olmaları gerekir.

BÖLÜMDE OKUTULAN BAZI DERSLER:

Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; tarım makineleri programında matematik, fizik, kimya, botanik, meteoroloji, ekonomi gibi temel dersler ve tarımsal yapılar ve sulama, hayvan yetiştirme gibi ortak derslerden başka mekanizma tekniği, termodinamik, termik motorlar, akışkanlar mekaniği, makine dinamiği, ergonomi, tarım traktörleri, tarımsal elektrifikasyon, sulama makineleri ve tarım traktörleri, tarımsal elektrifikasyon, sulama makineleri ve tarım traktörleri gibi alan dersleri okutulmaktadır.

KARİYER İMKANLARI:

Bölümden mezun olanlar  Ziraat Mühendisi unvanıyla hem kamu hem de tarım makineleri imalat sanayi ve diğer ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedir. Ziraat Mühendisliği yetki tüzüğü ile kendi is yerini açma yetkisine de sahiptir. Ayrıca, yetiştikleri alana göre, Orman ve Tarım , Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarına bağlı çeşitli kuruluşlarda, yetiştikleri alanlarda görev almaktadırlar. Ayrıca Tariş, Çukobirlik, Antbirlik gibi tarım kooperatiflerinde, gıda maddeleri, tarım ilaçları ve makineleri üreten fabrikalarda, özel çiftliklerde çalışabilirler.