Gaziantep Lezzet Turu
Gaziantep, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden, Türkiye’nin de 6. büyük kenti. Hal böyle olunca yemek konusunda da eşsiz tatları ile özel bir yeri var. Dünya mutfaklarında önemli bir yere sahip olan Gaziantep’in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmış. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklersek yemek sayısı 500’e yaklaşacaktır. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biri. Aynı zamanda şerbetli ve fıstıklı tatlılarıyla da Türk mutfağında önemli bir yeri var. Gaziantep 2015 yılında UNESCO tarafından gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı‘na dahil edildi. Şimdi gelin bu lezzetlerden bazılarına bakalım;
Beyran Çorbası
Antep mutfağında başlangıç için en çok tercih edilen yemek beyran çorbasıdır. Kuzu etiyle hazırlanan ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarının ve hatta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özel lokantalarda yapımı 13 saat süren antep usulü beyran çorbasını mutlaka tatmalısınız.
Börek Çorbası
Sırada yine bir çorba var. Yoğurtla yapılan bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorisi. Bu çorbada da kuzu eti kullanılıyor, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketiliyor. Börek çorbası her ne kadar çorba olarak bilinse de tıpkı yuvarlama gibi ana yemek olarak ikram ediliyor. Börek çorbası denmesinin sebebi, mantıların haşlanmadan önce fırınlanmasıdır.
Simit Kebabı
Lezzet turumuza kebaplarla devam ediyoruz. Antep mutfağının en sevilen kebap çeşitlerinden biri simit kebabıdır. Simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanan bu yemek, genellikle piyaz ve üzerine serpilmiş fıstık tozu ile birlikte servis edilir.
Fıstıklı Kebap
İşte bir eşşiz lezzetli kebap daha Fıstıklı Kebap. Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça azdır. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir.
Ali Nazik
Osmanlı’dan günümüze kalan ulaşan közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan bir yemektir. Güneydoğu Anadolu’da sık sık tüketilen Ali Nazik kebabı, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
Ali Nazik’in bir hikayesi de vardır. 16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim Han, Antep’e büyük ve ihtişamlı bir törenle girer. O zamanda en az şimdiki kadar zengin Antep mutfağının yemekleriyle büyük bir ziyafet masası kurulur. Yavuz Sultan Selim kendisine sunulan bu yemeği o kadar beğenir ki, yapan ustası ile tanışmak ister ve yemeğin lezzetindeki inceliğe ithafen “Kim bu eli nazik? “ diye sorar. Yemeği yapan usta saray mutfağına alınırken, yemeğin adı da “Eli Nazik” olarak kalır. Zaman içinde de adı değişerek Alinazik olur.
Şiveydiz
İlginç bir adı olan bu yemek kuzu eti, taze sarımsak ve nohutla hazırlanan özellikle Nisan ve Mayıs aylarında tüketilen yoğurtlu bir tencere yemeğidir. Yemeğin en önemli eşlikçisi bulgur pilavıdır. Pırasa ve farklı baharatlarla zenginleştirilir. Gaziantep kent mutfağını en çok temsil eden yemeklerden biridir.
Antep Lahmacun
Antep Lahmacun içeriğinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından diğer lahmacunlardan ayrılır. Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez. Çok eski bir Anadolu yiyeceği olan Lahmacun, 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname’de lahm-ı acinli börek olarak geçer. Arapça et ve hamur anlamına gelen lahm ve acin kelimelerinden türemiş olsa da ülkemizde yaklaşık 300 yıldır tüketilen bir yiyecektir.
Antep Fıstıklı Baklava
Geldik Gaziantep’in Türk mutfağına kattığı en lezzetli tatlılara. Bayramların vazgeçilmezi haline gelen, incecik yufka, fıstık ve şerbet ile hazırlanan Antep fıstıklı baklava, Gaziantep denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biridir. Gaziantep baklavasının hazırlanışında ana ürün olarak ön plana çıkan boz iç fıstığı, Antep baklavasını diğer baklavalardan ayırt eden en önemli unsurların başında gelmektedir.
Şöbiyet
Son olarak yine bir tatlıyla bitirelim, görünümü ile baklavaya benzeyen şöbiyet, muska şekli verilmesiyle baklavadan ayrılır. İç harcında isteğe göre Antep fıstığı veya ceviz kullanılır. Genellikle kaymakla birlikte sunulur.