Üniversite Yerleştirme Puanına YGS’nin Etkisi!

YGS’nin Yerleştirme puanına etkisini 3 açıdan düşünmek gerekir;

1- Ham Puan Üzerindeki Etkisi; Adaylar YGS ve LYS’de sorulan soruların hepsini doğru cevaplarsa toplam 400 puan alırlar. Ve bu 400 puanın %40’nı YGS testleri oluşturur. Yani YGS’de yer alan 160 soruyu doğru cevaplarsanız toplam 160 puan alırsınız.

YGS Puanıyla Girilen Bölümler (2017)
LYS Oturumları ve Puan Türleri

2- OBP’li Puan; Öğrenciler üniversitelere yerleştirilirken bu ham puanlara diploma notları eklenir. Bu notlar eklendikten sonra YGS’nin etkisi nisbi olarak %34,78’e  düşmüş olur.

3- Ham Puan+OBP’li Puan+Taban Puan; Burada da ÖSYM’nin yerleştirme puanlarını hesaplarken kullandığı yöntemlerden dolayı tüm öğrencilere yaklaşık 100 civarında bir puan eklenir. Bu da eklendikten sonra YGS nisbi olarak yerleştirme puanına %28,57 etki etmiş olur.

Sonuç olarak, önemli olan sizin ham puanınız oluşurken YGS testlerinden sağlayabileceğiniz 160 puanlık katkının ne kadarını sağlayabildiğinizdir. Hatta YGS’nin artık geçtiğini, OBP puanımız için ve ÖSYM’den gelen taban puan için şu anda yapabileceğimiz bir şey olmadığını ve önümüzde fark oluşturabileceğimiz tek girdinin LYS  olduğunu düşündüğümüzde yapmamız gereken tek şeyin LYS hazırlığımızı yoğunlaştırmak olduğu anlaşılır.