2017 YGS-LYS Hangi Puanlara Göre Tercih Yapılacak?

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş

ÖSYM Tercih Sistemi

ÖSYM tarafından yayımlanan “2017 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları” kitapçığında yer alan 2016-ÖSYS’ye ait değerlerin, bir programın ne ölçüde tercih edildiğini göstermekle birlikte 2016-ÖSYS sonucu ortaya çıkan değerler olduğunu unutmayınız.

Tercihler yapılırken bu kılavuzdaki yükseköğretim programlarına ait 2016-ÖSYS başarı sıralarının adayın 2017-ÖSYS sonuç bilgilerindeki yerleştirme puanlarına ait başarı sıraları ile karşılaştırılması yol gösterici olabilecektir.

Burada 2016 yılına ait olan başarı sıralamalarını değiştirecek etkenler iyi analiz edilmelidir.

  • Yeni programlar açılması, bazı programların kapanması
  • Yükseköğretim programlarında gerçekleşen puan türü değişiklikleri,
  • Kontenjanın azalması veya artması,
  • Programa kabul koşullarında meydana gelebilecek değişiklikler,
  • Ek puan alabilecek öğrenci sayısı değişimleri,
  • Alanda veya yakın alanlarda yeni açılan programlar
  • Öğrenim ücretlerinde meydana gelen değişiklikler

gibi birçok etkenin bu yıl oluşacak başarı sıralamalarını değiştirebileceği göz önünde tutulmalıdır. Tercihlerinizi yaparken yukarıda sayılan etkenleri bir uzmanla değerlendirin. Tercih edeceğiniz bölüm bu etkenlerin hangisinden nasıl etkilenir? Bunu araştırın. Böylece 2016 yılına ait olan puan ve başarı sıralamalarının ilgili bölüm için yukarıya mı yoksa aşağıya doğru mu hareket edeceğini tahmin edebilirsiniz.

Puan türü değişikliği nedeniyle 2016 Puanı ve başarı sıralamasına dair hiçbir veri bulunmayan bölümlerde ise; yakın alanların puanlarıyla karşılaştırma yapmak ve tercih konusunda deneyimli insanlardan destek almaktan en iyi yöntem olarak görünüyor.

Programların 2016-ÖSYS yerleştirme sonucunda oluşan en düşük puanlarına, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/belge/1-21913/2016-osys-yerlestirme-sonuclarina-iliskin-sayisal-bilgi-.html internet adresinden ulaşılabilecektir. Bazı programlarda program kodu vb. değişiklikler nedeniyle 2016-ÖSYS yerleştirme sonucunda oluşan en düşük puan yer almamaktadır. Bu programların da 2016-ÖSYS yerleştirme sonucunda oluşan en düşük puanlarına yukarıda belirtilen internet adresinden ulaşabilecektir.