Edebiyat Nasıl Çalışılır? Nasıl Hızlı Tekrar Edilir?

Edebiyat nasıl çalışılır sorusu öğrenciler için oldukça önemlidir. Edebiyat dersi lise, hatta üniversite yıllarımızda bile bizlerin karşısına çıkan tüm bunların dışında sosyal hayatımızda da çokça izlerine rastladığımız bir derstir. Edebiyat insan hayatının her alanında mevcuttur.

Edebiyat Çalışmak

Edebiyat çalışmak ne kadar zor olarak görülse de aslında diğer derslere kıyasla çok daha kolaydır. Edebiyat daha çok ezbere değil anlamaya dayalı bir derstir. Bu sebepten dolayı Edebiyat nasıl çalışılır sorusuna verilebilecek en önemli cevap olarak; öncelik anlamaya özen göstermektir denebilir. Edebiyat çalışmanın bazı püf noktaları vardır.

Bunlar:

  1. Önce edebiyat bilgisi test edilmelidir.
  2. Bireysel bir çalışma programı hazırlamak da edebiyat açısından çok önemlidir.
  3. Akıllı not alma teknikleri kullanılmalıdır. Renkli kağıtlar üzerine hangi eser hangi yazarın gibi eşleşmeler yapılıp renkli panolar üzerine yapıştırılarak bu teknik kullanılabilir.
  4. Hem konu çalışılıp hem de test çözülmelidir. Test çözmek her ne kadar önemsenmese de aslında çok önemlidir. Test çözmek konuların pekişmesini sağlar.
  5. Kitap araştırması iyi yapılmalıdır. Kişi nerede eksikse ona göre kitap almalıdır. (Konu anlatımında eksikse konu anlatımlı test kitapları almalıdır.)
  6. Edebiyat eserlerini çok iyi tanıyın. Hangi tarihlerde hangi eserlerin olduğunu öğrenin. Bu eserler sınavlarda çok sık çıkmaktadır.
  7. Edebiyat çalışmak için edebiyatı sevmek çok önemlidir.
  8. Sadece yazar eser gibi sorulara değil yorum sorunlarına da özenle çalışın.
  9. Kodlama yöntemlerini deneyin.
  10. Farklı kaynaklara göz gezdirin.
  11. Yazma, sesli okuma ya da çizerek görsel ve işitsel duyularla da tekrara yapılabilir.

Hızlı Tekrar Yöntemi ile Öğrenme

Edebiyat nasıl çalışılır sorusunun cevabında en önemli ayrıntılarından birisi kuşkusuz hızlı tekrardır. Öğrencilerin başarılı eğitim hayatı olması demek okul içinde öğrendiği tüm bilgiyi hatırlaması ve de kullanması demektir. Hızlı tekrar pratiklerini hangi sıklıkla yapılması gerektiğini bir örnek ile açıklamak gerekir.

Bir öğrencinin gün içerisinde öğrendiği edebiyat bilgilerini yine aynı gün içinde tekrar etmesi gerekir. Ama aynı gün içinde yapılan bu tekrar bilginin hafıza içerisinde sadece 24 saat kalmasını sağlamaktadır. Bu sebeple öğrenci 24 saat sonra kısa bir tekrar ile bu bilgileri yeniden hatırlayıp kısa süreli olarak belleğine kaydetmelidir. Tüm bu bilgilerin hafıza içerisinde çok daha kalıcı olması için bir hafta ve bir ay içerisinde o dersin tekrarını yapması gerekecektir. Bu sayede öğrencinin ders tekrarı ile bu bilgileri uzun süreli hafıza kaydetmesi sebebi ile sınav esnasında bu bilgiler ona çok yardımcı olacaktır.

Edebiyat dersi açısından bu tekraralar oldukça önem taşımaktadır. Sözel bir ders olmasından dolayı edebiyat sıkça unutulmalıdır. Bu tekrar sayesinde edebiyatta çalışılan konu hafızada uzun süreli yer etmektedir. Ve böylelikle öğrenme işlemi kalıcı hale gelmektedir.

Edebiyat çalışırken nasıl hızlı tekrar edilir sorusuna cevap olarak ise; ders çalışırken belirli aralıklar ile ara vermenin çok önemli olduğunu eklemek gerekir. Konsantrasyonu zinde tutar ve de sıkılmayı önler. Tüm bunların dışında sağlıklı beslenme, spor yapmak ve de uyku düzeni de ders çalıma üzerindeki konsantrasyonu ve verimi etkilemektedir.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş