Dil ve Konuşma Terapisi

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş

Dil ve Konuşma Terapisi mesleği biyomedikal bilimler, dil ve konuşma bozuklukları meslek bilimleri, klinik dilbilim, davranış bilimleri, halk sağlığı ve araştırma bilimlerini kapsayan disiplinlerarası ve çoklu-disiplinli bir bilim alanıdır. Dil ve konuşma bozuklukları (speech and language pathology) bilim alanının uygulama yetkisini sağlık personeli kapsamında tanımlanan dil ve konuşma bozuklukları uzmanı/patoloğu/terapisti meslek dalı temsil eder.

Dil ve Konuşma Terapisi’ne kaç netler girersin? TIKLA ÖĞREN

BÖLÜMDE OKUTULAN BAZI DERSLER:

1) Temel Biyomedikal Bilimler Dersleri Biyoloji, biyokimya, fizik, matematik; anatomi, embriyoloji, fizyoloji ve sinir sistemi, kulak-burun-boğaz hastalıkları, çocuk sağlığı, gelişim nörolojisi, yaşlılık bilimi, halk sağlığı, genetik, farmakoloji, ortodonti, odyoloji.

2) Klinik Dilbilim ve Bilişsel Davranış Bilimleri Dersleri Kuramsal, deneysel ve uygulamalı dilbilim, sesbilim, akustik, laboratuar, klinik sesbilgisi, psikodilbilim, nörodilbilim, sosyodilbilim; psikoloji, nöropsikoloji, bilişsel bilimler, aile danışmanlığı, özel eğitim v.b dersler.

3) Dil ve Konuşma Terapisi Meslek Bilimleri Dersleri Ses, yutma, artikülasyon, afazi, akıcılık gibi dil ve konuşma bozuklukları, foniyatri, enformatik, bilimsel etik, danışmanlık, özürlülük, eğitim ve sağlık sistemlerinin organizasyonu ve yasal düzenlemeler, test, değerlendirme ve terapi cihazları ve görüntüleme yöntemleri (videofloroskopi, stroboskopi, nazometre v.b) gibi dersler.

KARİYER İMKANLARI:

Dil ve konuşma terapistleri tüm sağlık (kamu, özel, üniversite hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, klinikler ve eğitim (özel eğitim merkezleri, okullar) sektörlerinde iş imkanı bulabilirler. Ayrıca kendi özel kliniklerinde de serbest olarak (hekim, odyolog, diş hekimi, fizyoterapistler gibi) mesleklerini icra edebilirler. Akademik hayata ilgi duyan öğrenciler ABD ve Avrupa ülkelerinin önde gelen üniversitelerinde lisansüstü araştırma yapma imkânına sahip olabilirle